Ακολουθώντας τα βήματα μιας εξαιρετικής γυναίκας των ελληνοαμερικανικών γραμμάτων: Η περίπτωση της Ιφιγένειας Κοπάδη

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, στις 19.15
Θεοδώρα Πατρώνα

Meeting ID: 935 2326 8795
Passcode: 848676

Τι γίνεται όταν μία νέα ερευνήτρια βασισμένη σε μία υπόθεση δέχεται μία εξαιρετική υποτροφία για να ερευνήσει υλικό που δεν έχει υποστεί ακόμη επεξεργασία και καταλογράφηση; Με την βοήθεια ενός φιλοπερίεργου βιβλιοθηκονόμου, μπορεί και να ανακαλύψει θησαυρούς ανάμεσα σε εφημερίδες σε αποσύνθεση και σκονισμένους τόμους.

Η σημερινή παρουσίαση ξετυλίγει την ιστορία ενός ερευνητικού ταξιδιού (ή και δυο) στην Ελληνική Συλλογή Τσακόπουλου στο California State University, στο Σακραμέντο χάρη στην γενναιόδωρη υποστήριξη της Helios Society.  Η ομιλία αυτή προσπαθεί να φωτίσει την άγνωστη μορφή της Ιφιγένειας Κοπάδη (1893-1985), μετανάστριας πρώτης γενιάς που εγκαταστάθηκε στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α στις αρχές του 20ου αιώνα. Στο ασφυκτικό πλαίσιο της εποχής και της εθνοτικής κουλτούρας όπου ο αποκλεισμός των γυναικών στα «οικιακά τους καθήκοντα» αποτελούσε τον κανόνα, το μεγαλείο αυτής της γυναίκας  καταφαίνεται μέσα από το συνολικό πνευματικό, εκπαιδευτικό και δημόσιο έργο της.  Η Κοπάδη κατόρθωσε να εκδώσει τρία μυθιστορήματα την δεκαετία του 1920, ένα από αυτά πάνω στο μεταναστευτικό βίωμα με τίτλο Για το Ψωμί (1924). Πρόκειται για  έναν σχετικά άγνωστο τόμο για τις περισσότερες ερευνήτριες της Ελληνικής Διασποράς. Ως ενεργό μέλος της GAPA η Κοπάδη ήταν αφοσιωμένη στην αποστολή της διατήρησης της γλώσσας και των εθίμων της κοινότητας για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Αμερική. Κομβικό σημείο στην καριέρα της Kοπάδη ήταν η έκδοση ενός αξιόλογου περιοδικού για της Ελληνοαμερικανίδες, το μοναδικό όπως φαίνεται στο είδος του, με τίτλο Ελληνίς (1949-1959) με ιδιοκτήτρια, επιμελήτρια και συντάκτρια την ίδια μέχρι το 1956.  Ακολουθώντας την πορεία της Κοπάδη θα σταθούμε σε σημεία του σημαντικού της μυθιστορήματος και σε άρθρα από το περιοδικό και θα μοιραστούμε σκέψεις για τον ρόλο της λογίας στη σφυρηλάτηση της γυναικείας ελληνοαμερικανικής ταυτότητας.

Theodora D. Patrona received her Ph.D.  from the School of English at the Aristotle University of Thessaloniki in 2011. She has received the Tsakopoulos Hellenic Research Fellowship twice (2013, 2022) and was CHS Harvard Visiting Scholar in Comparative Studies for 2022-23. Dr. Patrona has published extensively on Greek American and Italian American literature. She is the author of Return Narratives: Ethnic Space in Late Twentieth Century Greek American and Italian American Literature. Fairleigh Dickinson UP, 2017, and coeditor of Redirecting Ethnic Singularity: Italian Americans and Greek Americans in Conversation (Fordham UP 2022, winner of the Vassiliki Karagiannaki MGSA award for originality). She has taught at the Aristotle University and the Hellenic Mediterranean University at Heraklion, Crete (ELMEPA) and she is interested in diaspora and identity issues in the Anglophone world. https://www.enl.auth.gr/instructor_en.asp?Id=103

Ακολουθώντας τα βήματα μιας εξαιρετικής γυναίκας των ελληνοαμερικανικών γραμμάτων: Η περίπτωση της Ιφιγένειας Κοπάδη