Ημερομηνία: 31/5/2021
Ώρα: 17:00-18:30

Η παρούσα εισήγηση θα επιχειρήσει μια πρώτη χαρτογράφηση της σχολικής τάξης κατά τη διάρκεια της πανδημιίας. Τι φαίνεται πως άλλαξε μέσα από το πρίσμα της κοινωνικο-συναισθηματικής αγωγής και πώς μπορεί κανείς να διερευνήσει και εντοπίσει τις εκδηλώσεις του τραύματος στις δραστηριότητες της σχολικής τάξης. Επίσης, θα παρουσιαστεί μια πρώτη καταγραφή καινούργιων στρατηγικών και εκπαιδευτικών μεθόδων που επιχειρήθηκαν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που δημιούργησε η έκτακτη υγειονομική συνθήκη παγκοσμίως.   

Στη συνέχεια, η εισηγήτρια θα μοιραστεί παρατηρήσεις της που καταδεικνύουν το μέγεθος της αλλαγής που φέρνει αυτή η πολύμηνη κρίση στον τομέα της διδασκαλίας. Πώς έχει αλλάξει το λεξιλόγιο των μαθητών; Πώς έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος επικοινωνίας τους εντός τάξης είτε βρίσκονται εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης; Έχει σημειωθεί αλλαγή στην διανοητική και συναισθηματική τους στάση απέναντι στο σχολείο; Τέλος, θα γίνουν προτάσεις επιτυχημένων στρατηγικών διδασκαλίας που ενδέχεται να παραμείνουν και μετά τη λήξη της πανδημίας και θα προκληθεί συζήτηση με το κοινό.  

Εισηγήτρια: Δρ. Ιωάννα Λεκκάκου (Ioanna.Lekkakou@odyssey.k12.de.us)

Η Ιωάννα Λεκκάκου είναι Συνεργάτις Επ.Καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Ocean County College, NJ, και Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Odyssey Charter School, DE. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ΜΑ στη Διδασκαλία Γλώσσας/Λογοτεχνίας και Διδακτορικού διπλώματος με ειδίκευση στο Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΕΚΠΑ). Μετακπαιδεύτηκε στο Stanford University, CAστη Διδασκαλία Γ2 Γλωσσών. Συμμετείχε στο Task Force Committee που έγραψε τα Standardsγια την ελληνική γλώσσα στις ΗΠΑ υπό την αιγίδα τού ACTFL (American Council on Teaching of the Foreign Languages) καθώς και σε διεθνή συνέδρια με θέμα τη διδασκαλία ξένων γλωσσών (ACTFL, NCLCTL, MGSA). Επίσης, είναι Υπεύθυνη Σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος Greek Immersion Summer Camp “Our Greek Village”. Δημιουργός αναλυτικών προγραμμάτων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία ελληνικής γλώσσας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Ocean County College, NJ). Eπιμορφώτρια και Συντονίστρια εκπαιδευτικών θεμάτων της Μητρόπολης Δυτικών Πολιτειών (2009-2013) και Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας Αρχιεπισκοπής Αμερικής (2019-σήμερα). Τέλος, είναι επαγγελματίας μεταφράστρια λογοτεχνίας και συγγραφέας (ΑΓΡΑ).  

Συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής εδώ και την ημέρα του σεμιναρίου θα σας σταλεί ο σύνδεσμος Zoom.

Διδασκαλία στα χρόνια της πανδημίας: Καταγραφές και παρατηρήσεις στο δρόμο προς την ίαση του τραύματος